30 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ, Β2

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Πρώτιστα, χρειάζεται να αναφερθεί πως ο ρατσισμός προκαλεί διάφορα προβλήματα κοινωνικής παθογένειας, όπως τα έντονα φαινόμενα βίας εις βάρος ατόμων που ανήκουν σε  κοινωνικές ομάδες που διαφέρουν σε κάποιους  τομείς (εθνικότητα, φύλο, θρησκεία), όπως οι μετανάστες. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν, όχι σπάνια, ψυχολογική και σωματική βία, γεγονός που επηρεάζει και τους ίδιους αρνητικά, αλλά και την πρόοδο της κοινωνίας, εφόσον η βία θεωρείται πλέον ως λύση για κάποιους και οι κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται δεν ισοσταθμίζονται εύκολα.
Ωστόσο τα πλήγματα που δέχεται η  κοινωνία δε σταματούν εδώ, καθώς τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα διογκώνονται, από τη στιγμή που οι άνθρωποι χωρίζονται σε κοινωνικές τάξεις και αδυνατούν να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Εκτός αυτού, εντείνεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τάξεων και τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται. Και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν τέτοια προβλήματα, αφού αυτού του είδους οι αντιλήψεις δεν εκλείπουν, αλλά αντιθέτως, ενισχύονται από όλους τους φορείς κοινωνικοποίησης και αγωγής, ιδιαίτερα σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες ή σε κοινωνίες μη ευημερούσες οικονομικά.
Όσον αφορά το ίδιο το άτομο που εμφανίζει τέτοιου είδους συμπεριφορά, πρέπει να τονιστεί πως δεν αντιμετωπίζει μόνο προβλήματα συμπεριφοράς, που τον απομακρύνουν από τους γύρω του, αλλά και θέματα ηθικής και μορφωτικής κατάπτωσης. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο σταδιακά χάνει την ηθική του συνείδηση και φυσικά υπονομεύεται η μόρφωση που έχει ήδη λάβει, διότι αδυνατεί να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και να εξελιχθεί σαν άνθρωπος.
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να ερευνηθούν οι συνέπειες της ρατσιστικής συμπεριφοράς στα άτομα που την βιώνουν, σε συνεχή βάση. Τα άτομα αυτά έρχονται αντιμέτωποι με την απόρριψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και την μόνιμη ανασφάλεια, διότι νιώθουν ότι δεν ανήκουν σε κάποιο σύνολο και αυτό τους απομονώνει. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το γεγονός ότι ο ρατσισμός γεννά ρατσισμό και η βία γεννά βία. Αυτό καθιστά αντιληπτό ότι, ουκ ολίγες φορές, τα θύματα ρατσισμού γίνονται και θύτες. Οι επιπτώσεις αυτές είναι μείζονος σημασίας, επειδή επηρεάζουν και την ψυχοσύνθεση αλλά και την συμπεριφορά του ατόμου και οδηγούν στην παραβατικότητα.
Όλα τα παραπάνω είναι επιπτώσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθότι πλήττουν ανεπανόρθωτα την ψυχή και τη συμπεριφορά του ατόμου και, κατ’ επέκταση, ολόκληρη την κοινωνία.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ:
1. ΜΠΑΪΡΑΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
2. ΜΠΑΪΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ
3. ΣΙΟΛΟΓΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
4. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
5. ΡΟΥΣΑΚΗ ΣΟΦΙΑ

6. ΠΕΤΑΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου