30 Μαρτίου 2014

Μορφές Ρατσισμού έκθεση Β΄ λυκείου

Μορφές Ρατσισμού
     Ρατσισμός ονομάζεται η διάκριση σε βάρος ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή κατηγοριών ατόμων, που προσδιορίζονται με βάση τα φυλετικά ή και πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά, με συνέπεια την ανάπτυξη αισθήματος υπεροχής και ανωτερότητας προς αυτούς.  Δυστυχώς, στις μέρες μας ο ρατσισμός είναι ένα σύνηθες και παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται με διάφορες μορφές.
      Συχνά γίνονται διακρίσεις βασισμένες στη διαφορετικότητα του χρώματος  ή εναντίον φυλών του Τρίτου Κόσμου. Αυτό το φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται φυλετικός  ρατσισμός εκδηλώνεται με τη  διαφορετική αντιμετώπιση σε άτομα τα οποία διαφέρουν ως προς το χρώμα και παράλληλα ανήκουν σε κατώτερη  κοινωνικοοικονομική τάξη, π.χ. έρχονται ως μετανάστες και απασχολούνται ως εργάτες σε δυτικές χώρες.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μετανάστες από την Αφρική, οι οποίοι λόγω του χρώματος τους και εξαιτίας των φτωχών χωρών καταγωγής τους και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης, θεωρούνται κατώτεροι κι αντιμετωπίζονται υποτιμητικά από τους ντόπιους κατοίκους.
     Μια επίσης έντονη μορφή ρατσισμού θεωρείται ο εθνικισμός. Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν άτομα που ισχυρίζονται ότι το δικό τους έθνος υπερισχύει και είναι ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο. Εξαιτίας αυτής της αντίληψης λοιπόν, οι εθνικιστές φέρονται άσχημα, εκφράζοντας τις απόψεις τους με ανάξιες και εχθρικές συμπεριφορές στα άτομα που θεωρούν υποδεέστερα τους. Παράδειγμα αποτελούν οι Τούρκοι εθνικιστές, οι οποίοι λόγω της ισχυροποίησης του κράτους τους τα τελευταία χρόνια θεωρούν ότι είναι ανώτεροι από τους γειτονικούς λαούς ή τους λαούς που είναι ενταγμένοι στο δικό τους κράτος και διεκδικούν την αυτονομία  τους. Αποτέλεσμα αυτής τους της αντίληψης είναι να προβαίνουν σε ενέργειες που ενέχουν βία και εκδηλώνουν σε όλο τους το μεγαλείο τη μισαλλοδοξία, το φανατισμό τους και την αλαζονική αντιμετώπιση των λαών αυτών.
    Ο σεξισμός συμπεριλαμβάνεται στις μορφές ρατσισμού και αφορά τη διάκριση εναντίον ανθρώπων βασισμένη στο φύλο τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Συνήθως εκδηλώνεται σε βάρος των γυναικών ή σε άτομα λιγότερο ικανά ή έξυπνα ή και σε άτομα με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Λόγου χάριν, επικρατούν φαινόμενα εξευτελισμού ομοφυλοφιλικών ατόμων από άντρες κυρίως, ή λεκτικού ρατσισμού έναντι γυναικών βασισμένου σε στερεοτυπικές αντιλήψεις.
    Τέλος, μορφή ρατσισμού αποτελεί και ο επαγγελματικός ρατσισμός ο οποίος συναντάται πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια. Σχετικά μ’ αυτόν γίνονται διακρίσεις από τους εργοδότες προς τους εργαζομένους μιας επιχείρησης με βάση το φύλο αλλά και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ικανοτήτων στηριζόμενοι στο φύλο. Ενδεικτικά, παρατηρείται έντονη η προτίμηση ανδρών σε υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας λόγω των ικανοτήτων που υποτίθεται  ότι σε μεγαλύτερο βαθμό διαθέτουν. Έτσι, το γυναικείο φύλο υποτιμάται και αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα μειονεκτικά.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
1. ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
2. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΑΛΙΔΗΣ
3. ΧΑΤΖΗΛΙΑ ΕΦΗ
4. ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου