21 Μαρτίου 2014

Αίτια του ρατσισμού, έκθεση β΄ λυκείου

                   ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Θα ήταν λογικό να αναζητηθούν τα αίτια του ρατσισμού πρώτα απ’ όλα στους φορείς αγωγής, δεδομένου ότι οι στάσεις και οι αντιλήψεις αυτές διαμορφώνονται από την παιδική ακόμη ηλικία και, με το πέρασμα των χρόνων,   καταλήγουν να γίνονται δεύτερη φύση του ανθρώπου και, ως εκ τούτου, να μην εκλαμβάνονται ως εσφαλμένες ή και βλαβερές για το κοινωνικό σώμα.
Αρχικά, ως αίτιο του ρατσισμού μπορεί να θεωρηθεί η επιρροή της οικογένειας στο άτομο.  Όταν οι ίδιοι γονείς έχουν προκαταλήψεις και υιοθετούν στερεότυπα, ακριβώς επειδή οι πρώτοι δάσκαλοί τους είναι οι γονείς, αφού ο άνθρωπος και δη σε μικρή ηλικία είναι μιμητικό ον, τα παιδιά συνήθως  διαμορφώνουν λανθασμένες αντιλήψεις για τη δομή της κοινωνίας, την ιεράρχηση των αξιών, δε μαθαίνουν να σέβονται ό,τι διαφορετικό ούτε να συνυπάρξουν ειρηνικά μαζί του. Έτσι διαμορφώνουν αρνητική στάση απέναντι στον «άλλον»,  επηρεασμένοι από το οικογενειακό τους περιβάλλον,  με αποτέλεσμα να τον απορρίπτουν.
      Ακόμη, τέτοιου είδους αντιλήψεις και συμπεριφορές πολλές φορές δημιουργούνται στα πλαίσια του ίδιου του σχολείου. Κυρίως μέσω του μαθήματος της ιστορίας και των απόψεων των καθηγητών και δασκάλων, οι μαθητές αποκτούν μια εξιδανικευμένη εικόνα του έθνους και της καταγωγής τους θεωρώντας τα υπόλοιπα έθνη υποδεέστερα Έτσι υιοθετούν λανθασμένες αντιλήψεις και ιδανικά για τα άλλα κράτη και τους πολίτες τους.  
    Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ως σημαντικός παράγων του προβλήματος αυτού η αντίληψη που υπάρχει στην κοινωνία για την θέση της γυναίκας από τότε που αυτή απέκτησε πατριαρχική οργάνωση. Στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αλλά και ούτε να πάρουν μέρος σε αυτές, αφού πιστευόταν πως δεν ήταν ικανές να λάβουν σοβαρές αποφάσεις για τα θέματα της κοινωνίας. Από τότε έως και σήμερα υπάρχει αυτή αντίληψη δηλαδή ότι η γυναίκα πρέπει να  είναι στο σπίτι και να φροντίζει την οικογένεια. Δεν της αναγνωρίζονται πολλά δικαιώματα, όχι πολιτικά, αλλά στα πλαίσια των συναναστροφών και στον επαγγελματικό της χώρο. Εισπράττει εξαιτίας αυτού του γεγονότος την απόρριψη, την απαξίωση και συχνά εμποδίζεται η ανέλιξη η επαγγελματική της μόνο εξαιτίας του φύλου της. Γι’ αυτό το λόγο και το ίδιο το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε δικαιώματα τόσο δυναμικά και μάλιστα οδηγήθηκε σε υπερβολές.
  Πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση και εδραίωση τέτοιων θέσεων, απόψεων ή και ιδεολογιών, παίζει και ο οικονομικός παράγοντας και συγκεκριμένα  η αύξηση της ανεργίας,  κυρίως τα τελευταία χρόνια . Η οικονομική κρίση  οδήγησε  τους περισσότερους πολίτες  στην ανεργία, αφού δεν μπορούσαν οι εργοδότες τους να καλύψουν τη μισθοδοσία τους. Κι όχι μόνο έχασαν τη δουλειά τους, αλλά σε αυτήν αντικαταστάθηκαν από αλλοδαπούς, οι οποίοι έχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις και απολαβές.  Έτσι, οι οικονομικοί μετανάστες της χώρας γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα των καταστάσεων αφού η οργή των ανέργων – και όχι μόνο – στρέφεται εναντίον τους. Εμφανίζεται, λοιπόν,  ο ρατσισμός  απέναντι στους μετανάστες που ‘’παίρνουν μέσα από χέρια των πολιτών’’, όπως λένε,  την εργασία.
    Τέλος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την μεγάλη επίδραση που ασκούν στους πολίτες, μπορούν να διαμορφώσουν νέες ή και  να επηρεάσουν τις ήδη υπάρχουσες ρατσιστικές αντιλήψεις τους. Τα ΜΜΕ, έντυπα ή ηλεκτρονικά, παρουσιάζουν την συμπεριφορά μεμονωμένων ατόμων μιας κοινωνικής ομάδας με τρόπο που να επιβεβαιώνει τις ρατσιστικές αντιλήψεις της κοινωνίας. Ακόμα ,ο τρόπος έκφρασης των ειδήσεων με χαρακτηριστικές ονομασίες όπως «ο Αλβανός δράστης» οδηγεί σε ρατσιστικές ιδέες ενάντια σε άλλες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι μετανάστες ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έτσι τα ΜΜΕ έστω και άσκοπα δημιουργούν νέα κύματα ρατσιστικών συμπεριφορών.


ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ
Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Ρεγκά Τάνια
Σαρηγιάννης Μάκης
Μαυροκεφαλίδης Χάρης
Πάτσια Εύη
Κυρκώστας Κώστας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου