30 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΕΚΘΕΣΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Ο ρατσισμός ως φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στην ζωή των ανθρώπων, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην ηθική κατάπτωση αλλά και στις πνευματικές του αξίες.
Αρχικά η πρώτη συνέπεια του ρατσισμού είναι η κοινωνική στην οποία αυξάνονται τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους άνθρωποι καθημερινά με αποτέλεσμα να μην γίνονται αποδεκτά αυτοί οι άνθρωποι στο κοινωνικό σύνολο. Τα συναισθήματα που έχουν είναι ότι μειώνονται σαν προσωπικότητες  οπότε δεν αποδέχονται τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η δεύτερη συνέπεια ρατσισμού είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που συνδέονται άμεσα με την κοινωνική συνέπεια διότι η ψυχολογία επηρεάζεται  σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικό σύνολο που έχει ως επίπτωση να νιώθει την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία. Επίσης τα άτομα που δέχονται τον ψυχολογικό ρατσισμό φανερώνουν μια επιθετική έκφραση (βία)  και το πιο ακραίο η εγκληματική συμπεριφορά που αποκτούν.
  Η τρίτη συνέπεια είναι  η  κοινωνική  κατάπτωση που συνδέεται και με την ψυχολογία αλλά και με την κοινωνία,  καθώς  οι  αρχές,  οι  αξίες  και  τα  ιδανικά  σχετικοποιούνται  και  προβάλλει  το  ατομικό  συμφέρον,  η  εκμετάλλευση  του  συνανθρώπου  και  η  εξόντωση  του  αντιπάλου.  Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των ανθρώπων,  αλλά και να χάνεται η πραγματική επαφή μεταξύ των μελών του ίδιου κοινωνικού συνόλου, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν πλησιάζουν, δε γνωρίζουν πραγματικά ο ένας τον άλλον, δεν συμπάσχουν και, εν τέλει, καταστρέφεται η κοινωνική συνοχή.
Η σημαντικότερη συνέπεια του ρατσισμού είναι αναμφισβήτητα η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικώς αποκλεισμός των ατόμων-ομάδων αυτών. Τα άτομα αυτά δεν έχουν την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσουν την κατακραυγή της κοινωνίας και συγχρόνως δεν βρίσκουν κάποιο στήριγμα μέσω του οποίου θα ανακτήσουν την ψυχική τους υγεία. Παράλληλα ως κατατρεχόμενοι δεν έχουν την ισχύ να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Πιστεύουν εξαιτίας της αδικίας, των διακρίσεων που υφίστανται πως είναι κατώτεροι από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Έτσι στερούνται ακόμη και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Μια τελευταία συνέπεια είναι σε  πνευματικό  επίπεδο  ο  ρατσισμός,  ύπουλα  και  διαβρωτικά  πλήττει  τη  σκέψη  του  ανθρώπου,  αφού  εμμένει  σε  δόγματα,  στερεότυπα  και  προκαταλήψεις  και  καταργεί  το  διάλογο, κυρίως ως τρόπο επίλυσης προβλημάτων και προσέγγισης των άλλων  οδηγώντας  σε  πνευματική  στασιμότητα.       

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
1. ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
2. ΤΖΕΝΤΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
3. ΣΠΥΡΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

4. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΞΕΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου