21 Μαρτίου 2014

τρόποι αντιμετώπισης του ρατσισμού - Έκθεση β΄λυκείου

Τρόποι Αντιμετώπισης Ρατσισμού

  Η οικογένεια επηρεάζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά ενός παιδιού. Διαμορφώνει τον χαρακτήρα του βάσει των πράξεων και των αντιλήψεων των γονιών του, γιατί για να μάθει να μιλάει, να συμπεριφέρεται και να εκφράζεται, αφού  αυτούς μιμείται. Άρα οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να περνάνε αντιρατσιστικά μηνύματα στα παιδιά, να τους μάθουν πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους και πως οτιδήποτε κάνει κάποιον «διαφορετικό» δεν είναι μειονέκτημα. Πρέπει αρχικά οι γονείς και στην συνέχεια τα παιδιά τους να μάθουν να αποδέχονται την διαφορετικότητα με σεβασμό.
 Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία οι διακρίσεις πρέπει και μπορούν να αντιμετωπιστούν και στα πλαίσια της εκπαίδευσης. Είναι αλήθεια ότι στο σχολείο, που είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, οι μαθητές πρέπει να κοινωνικοποιούνται ομαλά, να μαθαίνουν το σεβασμό, την ισότητα, τη δικαιοσύνη. Και, φυσικά, σε αυτό θα οδηγηθούν από τους παιδαγωγούς, τους καθηγητές, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα για τους μαθητές. Οφείλουν, λοιπόν, να μένουν μακριά από διακρίσεις, προκαταλήψεις και οτιδήποτε συνιστά ρατσιστική συμπεριφορά, ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν μια ανθρωποκεντρική θεώρηση της ζωής, να μην είναι μισαλλόδοξοι, μισάνθρωποι, μικρόψυχοι, αλλά να προσεγγίζουν τον «άλλον» με σεβασμό σε ό,τι τον καθιστά διαφορετικό. 

Τέλος, σε περιπτώσεις εκτεταμένων σε ολόκληρες κοινωνίες ή και κράτη φαινομένων οφείλουν οι διεθνείς οργανισμοί να αναλάβουν ενεργό δράση. Μέσα από παρεμβάσεις και υποδείξεις στα κράτη, αλλά και απαιτώντας την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και νόμων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής  και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορούν και οφείλουν να κάνουν τη διαφορά, να περάσουν σε όλη την υφήλιο το μήνυμα ότι κανείς  δεν πρέπει να δέχεται οποιουδήποτε είδους και μορφής διάκριση, η οποία τον μειώνει ως ανθρώπινο ον. Έτσι θα δοθεί το έναυσμα σε κάθε χώρα να νομοθετήσει, να αγκαλιάσει και να προστατεύσει κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα, τη φυλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου