30 Μαρτίου 2014

ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ Β΄ λυκείου Έκθεση

ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
l   Πρωταρχικό αίτιο του ρατσισμού αποτελεί η ξενοφοβία και η μη ανοχή στο διαφορετικό. Οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα απέναντι σε άτομα με τελείως διαφορετικές παραδόσεις και εμπειρίες από τις δικές τους. Νιώθουν ότι απειλούνται μπροστά στη θέα των ξένων θρησκειών και των διαφορών στα σωματικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορούν να ανεχτούν οτιδήποτε τους είναι άγνωστο, ανοίκειο και έξω από τα βιώματα και τις εμπειρίες τους. Έτσι, αυτή η φοβία τους ωθεί σε ρατσιστικές ενέργειες αφενός και αφετέρου σε προκαταλήψεις.
l Πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος δεν μπορεί να παραλειφθεί είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που επικρατεί στις μεγαλύτερες – και  όχι μόνο –  ηλικίες, το οποίο οδηγεί  τους ανθρώπους στην άκριτη υιοθέτηση στερεοτυπικών αντιλήψεων και ρατσιστικών συμπεριφορών. Δεν έχουν διδαχτεί τις έννοιες της ισονομίας, της ισότητας και ότι σ' όλους τους ανθρώπους αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα. Ως συνέπεια αντιδρούν αρνητικά ενστικτωδώς απέναντι στον «άλλον», κινούνται παρορμητικά, δημιουργούν και διευρύνουν  ρατσιστικά φαινόμενα.
l Βέβαια, μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή είναι τα οικονομικά αίτια που συμβάλουν στο ρατσισμό. Στις μέρες μας ξένοι υπερκαλύπτουν εργασιακές θέσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής. Ως αποτέλεσμα αυτού μένουν οι ημεδαποί άνεργοι και κατηγορούν γι' αυτή τη δυσχερή θέση τους τους αλλοδαπούς. Επίσης οι μεγάλες οικονομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κοινωνικών τάξεων διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα τους και οδηγούν τους ανθρώπους σε μορφές κοινωνικού ρατσισμού.
l Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακόμη και σε δημοκρατικές κοινωνίες. Οι άνθρωποι χωρίς να το καταλαβαίνουν πολλές φορές απορρίπτουν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και δρουν μεροληπτικά. Μ' αυτόν τον τρόπο συντείνουν στην διεύρυνση των κοινωνικών διαφορών, στη μερική καταστρατήγηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημιουργούν προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι έμμεσα προωθούν ρατσιστικές συμπεριφορές και προκαταλήψεις.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
1. ΨΙΛΙΤΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
2. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΔΡΟΣΟΥΛΑ
3. ΣΚΕΝΔΕΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
4. ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου